De beiaard omvat sinds het voorjaar van 2010, 50 schitterend op elkaar afgestemde klokken. Een zorgvuldig en uniek instrument in de beiaardwereld. Van de 30 Van Bergenklokken in het vroegere instrument bleven alleen de 18 grootste gehandhaafd. Daarnaast werden de 12 klokjes van Petit & Fritsen evenals de Culemborgse Hemonyklok vervangen door nieuwe klokken. Tevens werden 2 basklokken en 5 discantklokjes toegevoegd.
Beschrijving verbeterde beiaard
Na een zorgvuldige voorbereiding en onderzoek, is de keuze gemaakt voor een klokkengieter die historische vorm- en gietmethodes met een vernieuwende muzikale opvatting verbindt. De verwachting was dat op deze manier de muzikale kwaliteiten van de 18 blijvende klokken uitgebuit zouden kunnen worden en logisch verbonden met de nieuwe klokken, die het instrument juist de muzikale eigenschappen moeten verlenen die in het oude instrument zo node gemist werden.
Ten opzichte van de vroegere situatie is de transpositie ongewijzigd, maar zijn 2 basklokken en 5 discantklokjes toegevoegd. Verder werd de bestaande speeltafel en de mechanische inrichting gerestaureerd, terwijl een geheel nieuw automatisch speelwerk (Carillair-systeem) werd aangebracht.
Projectteam
Dit renovatieproject werd uitgevoerd door Stichting de Beekse Beiaard in samenwerking met de Gemeente Hilvarenbeek en adviseur Boudewijn Zwart. Het centrale uitgangspunt hierbij is dat de Beekse Beiaard het professionele torenmuziekinstrument moet worden dat de monumentale St.-Petrustoren verdient en dat de waardevolle Hilvarenbeekse beiaardcultuur voor de toekomst optimaal faciliteert en inspireert.
De nieuwe klokken (ontworpen door Bekenaar Gideon Bodden) werden gegoten door klokkengieterij Rudolf Perner, aan de oever van de Donau in Passau, Duitsland.
Kenmerken verbetering in 2010
- klokken laten gieten die passen bij de blijvende klokken
- gieter in Duitsland de gelegenheid gegeven om de klokken te ontwikkelen en te leveren
- nieuwe automaat geplaatst
- stokkenklavier up-to-date gemaakt
- verbeterde klokkenstoel
- afstand gedaan van oude Hemonyklok richting gemeente Culemborg
Feiten:
- De 18 grootste van de 30 Van Bergenklokken bleven gehandhaafd
- De 12 klokjes van Petit & Fritsen evenals de van oorsprong Culemborgse Hemonyklok zijn vervangen door nieuwe klokken (de Hemonyklok is terug gegaan naar Culemborg)
- Twee basklokken en 5 discantklokjes zijn toegevoegd
reeks:
50 klokken, slagtonen f1 (1100 kg.), as1, bes1, c2 — chromatisch — bes5.
klavierdispositie:
g0, bes0, c1, d1 – – chromatisch – – c5.
Compliment van bekende en vermaarde Nederlandse beiaardier:
De nieuwe beiaard is onvergelijkbaar veel beter en mooier dan de oude. De vorige beiaard was bijzonder onzuiver, veel klokken waren kort van toon en er was geen aansluiting tussen de klokken van vanBergen en die van Petit & Fritsen. Met name het middenregister, waar dikwijls de melodie van een muziekstuk klinkt, bevatte voorheen de slechtste klokken. In plaats daarvan klinkt nu een homogeen instrument, zonder rare breuken en overgangen. De klank van de nieuwe klokken had voor mij iets heel vanzelfsprekends en straalde een grote rust uit. Je kunt er echt muziek op maken, zoals je van een instrument verwacht. Vroeger werd je steeds afgeleid door de slecht klinkende klokken van met name het middenregister. U kunt zeer tevreden zijn dat alle inspanningen tot deze fraaie beiaard geleid hebben!
Compliment van bekende en vermaarde Belgische beiaardier:
Ik vind het vooral opmerkelijk hoe een klokkengieter zich dermate kan aanpassen aan een bestaande reeks. Bij nagenoeg elk instrument dat is samengesteld uit meerdere gieters kan je de overgang horen tussen oud (of bestaand) en nieuw. Ontwerper en gieter wisten echter op een unieke manier de klokken aan te passen. Ze namen als het ware de klankkleur en sonoriteit over. Voorwaar zeldzaam en een bewijs van zeer groot vakmanschap!
Oude situatie (tot voorjaar 2010):
43 klokken, zijnde
1x F. en P. Hemony 1655
30x Van Bergen 1949
12x Petit en Fritsen 1979